A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le.

Változatlanul kritikus folyamatok dominálnak a világgazdaságban. Az első félévi adatok vegyes képet mutatnak: a globális gazdaság bővülése ebben az évben 3% körül lehet, azaz alatta marad a múlt évi 3,5%-nak, és ezen belül a fejlett országok várható teljesítménye a múlt évinek alig több mint a fele, 1,5% lehet; ugyanakkor a recesszió korábban prognosztizált kockázata az országcsoport egészére nézve nem következik be. Több mint másfél éve tart és súlyosbodik Oroszország Ukrajna ellen kirobbantott háborúja, és ezen felül jelentős geopolitikai feszültségek jelentek meg más térségekben is. Az országok többsége továbbra is küzd az infláció letörésével. Az árnyomás csökkent ugyan, de a maginfláció makacsul tartja magát, ami arra utal, hogy a következő években aligha tér vissza az elmúlt évtizedre jellemző alacsony fogyasztói árindex. A fejlett világban a jegybankok várhatóan nem engednek a
szigorból, amihez társul a fiskális politika következetes magatartása az államháztartási hiány leszorítása érdekében. Ezek a tényezők erős hatást gyakorolnak a fogyasztásra, a beruházásokra, a külkereskedelmi forgalomra, és ezáltal a növekedési kilátásokra.

A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le.

A bejegyzés trackback címe:

https://helyzetkep.blog.hu/api/trackback/id/tr3118226541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása