A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le.

A kormányzati politika által előidézett helyzet már a következő években is jelentős gondot okoz a gazdaságnak az államháztartás pozícióját súlyosbító növekvő államadóssággal és a rendkívül magas államháztartási hiánnyal. Amíg 2020-ban a kormányzati szektor deficitje a GDP 8,1%-ára emelkedett, a múlt évben csupán 7,5%-ra csökkent, és még az idei évre is rendkívül magas, 4,9%-os hiányt tervez a kormány az országgyűlési választásoktól nyilvánvalóan nem függetlenül. Megjegyzendő, hogy a 2021. évi költségvetés 5,9%-os deficitet határoz meg, amit az államháztartási törvény sajátos értelmezésével a kormány decemberben határozattal felülírt; igaz a költségvetés egyéb előirányzatait is folyamatosan átírja a kormány.

Emellett a magyar gazdaságban 2017 és 2019 közötti három év túlfűtött gazdasági növekedése, valamint a forintgyengülés következtében folyamatosan jelen van az árnyomás, amely a fogyasztói árakat már a pandémia megjelenését megelőzően is magasan tartotta. Erre utal a hosszabb ideje stabilan magas maginfláció, az élelmiszerárak és a szolgáltatások tartósan emelkedő szintje egyaránt. Az Európai Unióban a fogyasztói árak novemberben 5,2%-kal, míg az eurózónában 4,9%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az Eurostat módszertana szerint számított 7,5%-os magyar infláció novemberben az Európai Unió tagországai között a harmadik legmagasabb értéket mutatta. Az Európai Unió tagállamainak fogyasztói számára a novemberi élelmiszerárak 2,9%-kal, az eurózónában 2,2%-kal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, ezzel szemben a hazai fogyasztók számára összehasonlítható szerkezetben 5,4%-kal voltak magasabbak az egy évvel azelőttinél.

A társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról készített teljes összefoglalót IDE kattintva töltheti le.

A bejegyzés trackback címe:

https://helyzetkep.blog.hu/api/trackback/id/tr9916809682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása